68. СУ „Акад. Никола Обрешков“ отбеляза тържествено своя патронен празник с откриване на орелеф

125 годишнината от рождението на световноизвестния учен математик и патрон на училището, академик Никола Обрешков беше тържествено отбелязан на 05.03.2021 г. с откриване на орелеф в Централното фоайе на училището.

В знак на уважение и почит бяха поднесени поздравителни адреси от името на официалните гости на тържеството – д-р Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието – София-град,  доц. д-р Първан Първанов – Декан на Факултета по математика и информатика в Софийския Университет Св. Климент Охридски, г-н Ивайло Цеков – кмет на район „Искър“, г-н Владимир Колев – председател на Кеймбридж училищата в България, г-н Юрий Анджекарски – председател на Професионален форум за образованието, г-жа Таня Груева – директор на 4. ОУ „Джон Атанасов“, г-жа Катя Дойнова – директор на 163. СУ „Черноризец Храбър“, г-жа Лилия Тодорова – директор на 108. СУ „ Никола Беловеждов“, г-н Жельо Колев – директор на 65. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, г-жа София Лобани – председател на Обществения съвет.

Специални гости бяха доц. д-р Ангел Ангелов от Факултета по математика и информатика към Софийския Университет Св. Климент Охридски и внучката на световноизвестния учен – Йоана Обрешкова. Отбелязването на патронния празник бе организирано  в различни дейности по интереси – презентация за постиженията на академик Никола Обрешков, математически състезания с дигитална насоченост.

Специалният гост, който води церемонията по откриването на орелефа е  доц. д-р Първан Първанов – Декан на Факултета по математика и информатика в Софийския Университет Св. Климент Охридски. С вдъхновяващо слово за живота и научния принос на световноизвестния учен, доц. д-р Първан Първанов  съвместно с г-жа Парцова – Директор на 68.СУ откриха официалната церемония и поставиха основите на бъдещо сътрудничество между Факултета по математика и информатика към Софийския Университет и 68.СУ.

Г-жа Румяна Парцова връчи награди на отличените ученици в конкурса посветен на патрона на училището „Моето училище! Доброто училище.“ в две категории: стихотворение и рисунка.

С първо място в категория стихотворение беше отличена Калина Иванова, ученичка от 3.а клас с класен ръководител г-жа Розалина Бичева. Второ място категория стихотворение е връчена на Андрей Пипалов, ученик от 3.в клас с класен ръководител г-жа Зоя Михалкова.

В категория рисунка бяха отличени: първо място Камелия Караначева, ученичка от 3.в клас с класен ръководител г-жа Зоя Михалкова , второ място Йоан Найденов, ученик от 7.а клас с класен ръководител г-жа Емилия Ценкова и трето място Йоана Рукманска, ученичка от  2.а клас с класен ръководител Алена Стоева.

Специална грамота получи и г-жа Соня Венкова класен ръководител на 5.а клас, който беше отличен за отличен успех, редовно присъствие в обучението от разстояние в електронна среда и проявено старание в подготовката за усвояване на учебното съдържание по всички предмети за първи учебен срок.

Г-н Владимир Колев връчи статуетка и грамота за присъдено първо място от музикално-художественото състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, на г-жа Божанка Дамянова, ръководител на вокалната група „Капчици“ за отличения от журито музикален клип „Shаre the joy”.

Г-жа Румяна Парцова връчи грамота на автора на орелеф академик Никола Обрешков, д-р Николай Шекеров за принос към развитието на 68. СУ в проектната му дейност.

Г-жа Деница Богданова и г-жа Наджи Хаджиева бяха отличени с грамота за принос в развитието на дигиталните науки и иновации.

Директорът на 68. СУ „Никола Обрешков“ г-жа Румяна Парцова благодари на своите гости и поднесе подаръци, изработени от учениците.

Отбелязването на патронния празник завърши с официален коктейл в Актовата зала на училището.