„Отново заедно“- 05.09.-10.09.2021 г. хотел Корнелия, град Разлог с Национал турс

Името на програмата на МОН  „ Отново заедно „ за нас се превърна в цел. След дните на обучение в електронна среда и мерките срещу Kовид 19, общуването на живо и пътуванията са радостно събитие за всеки. Да бъдем не просто отново заедно, а заедно обединени от желанието да опознаем родината не във виртуална разходка, а реално, да се погрижим за здравето на учениците, като прибавим още сили към техните, не чрез витамини и добавки на таблетки, а чрез игри сред природата и в минералния басейн, да научат повече за другите и себе си, не чрез чат в социалните мрежи от прозорчето на компютъра, а чрез споделяне на обща стая и маса. Да създадем за тях преживяване, което ще ги направи щастливи, ще подобри самочувствието им, ще ги обогати като личности с опитността на пътешественици, защото нали човекът е човек, когато е на път.  За реализацията на нашата цел избрахме оферта на фирма Националтурс- организатор на ученически пътувания за 6 дневен лагер в хотел Корнелия – гр.Разлог. Определихме критерии за избор на участниците – 42 ученика от 68.СУ от 2 до 6 клас. С ръководители учителите Мими Гатева, Мария Дорохина, Татяна Велева, Първолетка Станева и Яна Стефанова.

1 ден отпътуване – 05.09

Трудно е да събереш ученици от различни класове и да ги изпратиш с непознати за тях учители на лагер. Гледаме се плахо, изучаваме се, някой са смутени, други откровено нямат желание да идват. Когато си мисля за този първи момент се усмихвам, защото само след 6 дни същите тези деца бяха вече приятели.

Мястото. Хотелът, който се превърна в наш дом Корнелия Спа Резорт Разлог, се оказа разположен на място с уникална гледка към Пирин. Чистота и комфорт лъхаше от всяко кътче на това място. От мотивите с елени и рога по стените, уютните стаи, през изрядно поддържаните тревни площи, минералния басейн, ароматната хладна тишина на утрините и нощите, но най- впечатляващо беше присъствието на планината, спуснала склоновете си към нас в различни нюанси на синьото, за да ни държи в прегръдката си. Разпределени сме по стаите, всички са доволни. В любимо място за игра се превръщат батута на двора и басейна с минерална вода. Ресторантът ни предлага обилно количество  вкусна храна, всеки си избира и сервира сам. Всяка вечер аниматорът бате Митко ни организира дискотека с танци, песни и игри. Заедно опознаваме нови територии.

2 ден – 06.09.

Отново заедно сме в деня на Съединението на България. Посещаваме Пирин голф. С изненада откриваме, че това малко селище с красиви луксозни къщи, изрядно поддържани тревни площи и игрища за голф, може да бъде образец за съвършения зелен град, където дори кофите за смет са направени като дървени къщички за птици. Ред, хармония и чистота. Снимаме се пред езерото в комплекса. Там провеждаме разговор за празника, за силата на обединението. Следват игри на поляната. На какво ти прилича този облак. Прибираме се щастливо изморени след пешеходния преход. В басейна разговаряме за полезното действие на минералната вода, за възникналите селища в миналото, за римляните за спа съоръженията. Заедно обсъждаме как да направим света по-добро място за живот.

3 ти ден

Новото предизвикателство в днешния ден хълма Голак в град Разлог. След дългото изкачване по стръмните многобройни стълби се озоваваме на върха на хълма, откъдето се открива неописуема гледка към град Разлог и трите планини Пирин, Рила и Родопите. Коя релефна географска карта може да опише по-добре мястото на тяхната пресечна точка от личното преживяване на гледката. Безценен спомен за всеки ще остане изкачването на металната кула- ДНК- както я нарекохме помежду си. След него всеки е научил трите планини са заедно тук.
В този ден в лагера имаме рожденик. Госпожа Дорохина организира с помощта на децата парти изненада. Празникът на Христо се превърна в празник за всички деца. Заедно в едно щастливо събитие си станахме истински близки.

Друго интересно събитие от този ден ни направи известни в гр.Разлог.

Светлин Пашов от 3 г клас намери златен пръстен на стълбите при Голак. Не го скри, не го задържа за себе си, а побърза да го предаде на учителите си. Публикувахме обява в няколко разложки групи в социалните мрежи. Вечерта собственичката му се намери, тя удостовери със снимка, че пръстенът е неин. Дойде до хотела ни и Светлин лично и го върна. Разказа ни как пръстенът е подарък от нейната майка и е принадлежал на баба и. Беше изключително признателна, че благодарение на нас, семейната ценност е намерена. Децата получиха ценен урок. Не финансовата стойност на нещата определя тяхната ценност. А Светлин, ми казва, докато вървим към стаите си: „ Колко по-хубаво е да даваш нещо на някого, отколкото да взимаш… „  Малкото му златно сърце е почувствало топлината от стореното добро! Заедно сме с другите, когато им помагаме  в трудностите и когато споделяме радостта им.

4 ден 08.09

Сутрин на спортните игри. Бате Митко ни организира за игра на народна топка. След емоциите на спортната надпревара следва друга – тази от посещението на къщата на баба Дешка. Там точим кори за баница, плетем гривни, обличаме се в народни носии и играем хоро. Пъстрите дрехи се превръщат в машина на времето и по-добре от всеки урок по история ни помагат да се докоснем до живота на хората в миналото. Веселите приказливки баба Яна, баба Дешка и баба Райна говорят и пеят на разложкия диалект. Чувството, че си у дома на гости при баба се превръща в съвсем осезаемо, когато парещите тави с баничка се появяват на масата и за всеки е отчупено парче. Поглъщаме вкусните залъци с благодарност и сякаш не храна, а доброта прониква в нас.  Следва посещение на Добърската църква с  уникални средновековни  стенописи. Измиваме си очите при лековитото изворче, за което легендата разказва, че  там ослепените войници на цар Самуил са лекували раните си.

Заедно сме с чувството на гордост и принадлежност към живите български традиции.

5 ден 09.09

Банско. Посетихме града люлка на герои. Паисий, Вапцаров. Старите къщи, калдъръмените улички носят духа на гордите българи. Посещаваме уникалната църква Св. Троица. Пищна, огромна, величествена. Тук говорим за храма, иконите и стенописите. Желаещите палят свещички.

Следва посещение във Веляновата къща – музей. Образец на възрожденската архитектура, изпъстрена със стенописи от майстора Велян Огнев, същият който създава добърската зографска школа, автор на стенописите от храма, човек новатор за времето си живял във Венеция, обиколил света. Той получава къщата като отплата за работата си по стенописите в храма от благодарните банскалии.  Децата научават, че това е къща крепост с подземия и тайни тунели. Борбата за освобождение е била мисия подготвяна старателно и дълго от най-видните за времето си българи. Докосваме се до миналото чрез личното пространство на едно жилище. Купуваме сувенири и подаръци. Заедно сме в търсене на истината за миналото.

На прощалната дискотека вече се усеща духът на на общността. Танцуваме, играем заедно вече като приятели, които се познават. Усмивките и радостния смях, веселото бълбукане на разговори е различно. Заедно сме и сме щастливи от това.

6 ден 10.09.

Напускаме хотела. В колко добър екип сме се превърнали личи от това колко бързо сваляме багажа. Помагат си. Поздравяваме децата възхитени.

Отправяме се към последното приключение. Езда в конна база „ Периволас „ с. Бачево. Гледката към Пирин спира дъха. Собственикът ни разказва: „ Ето, сега тук сте в Рила, а виждате Пирин.“ Следват инструкции за това как трябва да се държим с конете. Всеки поставя каската си и се мята върху своя кон. Гледката от гърба на коня под нас към планината ни кара да се чувстваме като герои от филм. Децата имат възможност да разберат какво е усещането от ездата, как движенията на коня се предават на твоето тяло, как да контролираш животното, но преди това себе си. Емоцията от близостта с конете е незабравима. Заедно сме близо до животните и се учим да ги разбираме.

Завърнахме се у дома, обогатени с незабравими преживявания. Всеки научи много за  света, другите и себе си. Да се свързваш с другите е умение, което може да се възпита точно в такива условия, където активно си зает с различни дейности извън класната стая. Всеки изваден от контекста на отношения в определена общност като класа си и поставен в нова конфигурация на отношения в друга общност –тази на лагера, има възможност да се прояви в нова роля или да открие свои нови положителни качества, които да прояви. Щастливите деца са здрави деца.

Няма по-добър, или поне по-бърз начин за възпитаване на самостоятелност, подобряване на самочувствието, развиването на положителни качества като отговорност, толерантност, способност да се самоорганизираш  от участието на учениците в различни видове летувания.
Ние учителите ръководители на проявата сме изключително горди, че постигнахме целта, която си поставихме – Отново заедно, но убедени, че Заедно постигаме повече.

Автор: Мими Гатева