Коледа заедно с изкуство и спорт

Събитието „ Коледа заедно с изкуство и спорт“ , което се проведе на 18.12.2023г в 68. СУ „ Акад. Никола Обрешков“ , се превърна в празник на училищните  клубове по футбол, волейбол, баскетбол, шах, ансамбъла по народни танци „ По друма“, вокалната група „ Мечтатели“ и клуба по стъклопис. В обновените физкултурни салони се реализираха демонстрациите на тренировките по футбол, волейбол, баскетбол и народни танци.  В големия физкултурен салон, който впечатлява с шест баскетболни коша и реновирана материална база, беше откриването на събитието. Гостите на събитието бяха приветствани с музикален поздрав  от талантливата ученичка на 68.СУ Биляна Цветкова .

На „ Коледа заедно с изкуство и спорт“ присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката Галин Цоков, министърът на туризма Зарица Динкова, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, които бяха придружени от техни зам.- министри.

68. СУ е сред отличниците на НП „ Заедно в изкуствата и спорта“, тъй като е едно от седемте  училища на територията на Столична община, което е изпълнило максималния капацитет на програмата с реализирането на шест отбора в различни възрастови групи, богата палитра от дейности  и партньорство с Частно училище „Акатамус“. Националната програма се  реализира успешно за втора поредна година в училището.

След откриването  и приветстването на гостите от директора на училището – Румяна Парцова, министър-председателят акад. Николай Денков каза, че 68. СУ служи за пример как  с включването си в НП „ Заедно в изкуствата и спорта“ насърчава участието на учениците в колективните спортове и изкуства, развива техните умения и изява на талантите им. Гостуването на премиера и министрите от  правителството на Република България премина във всички клубове, които са реализирани на територията на 68. СУ по националната програма. Министърът на образованието и науката Галин Цоков игра баскетбол с учениците от отбора на НП , а във волейбола активно участие взе министър-председателят акад. Николай Денков, Кирил Вътев в спортната надпревара. Ентусиазирани  и талантливи министри се изявиха и в сферата на футбола. Министърът на туризма Зарица Динкова  и заместник-министрите Емилия Лазарова и Мариета Георгиева се включиха в народните танци на учениците. Последва обиколка на басейна на училището, част от спортния комплекс на училището, който впечатли гостите с модерната си визия, отопление и отличните условия, които предлага за реализирането на безплатни, ежеседмични занимания по плуване на учениците от 68.СУ.

След емоциите и активната спортна дейност, министрите посетиха талантливите групи по Модул Изкуства в училищния STEM център „Рене Декарт“ В заниманията по стъклопис се включиха активно министърът на туризма Зарица Динкова, както и заместник-министрите Емилия Лазарова и Мариета Георгиева . Вокалната група на 68. СУ поздрави всички присъстващи с изпълненията си, които усмихнаха публиката с висока  оценка.  Последни се изявиха първокласниците от 1.в клас, които играха партия шах с министър-председателя акад. Николай Денков и с министъра на образованието и науката Галин Цоков. Специални поздравления за участието на Йоан Николов за изключителното му мислене на истински шахматист!

Министрите изказаха своето възхищение от талантите и успехите на учениците на 68. СУ, от обновената физическа среда- спортен комплекс с басейн и фитнес зала, STEM център със седем  зони върху 604 кв.м., изграден по НП“ Изграждане на училищна STEM среда“. Министър-председателят акад. Николай Денков съобщи, че Националната програма „ Заедно в изкуствата и спорта“ ще  има разширение на обхвата от ученици и на сферите на дейности.

С обща снимка на участниците в събитието, с висока степен на удовлетворение си пожелахме светли празници,  вдъхновение, мотивация за следващите дейности и още повече постигнати резултати!

 Румяна Парцова-  директор на 68. СУ „ Акад. Никола Обрешков“