Отново заедно – 2022 година

68.СУ“ Академик Никола Обрешков“ и през тази година се включи в националната програма „Отново заедно“, целяща да намали отрицателните влияния на Ковид мерките и съпътстващата ги социална изолация. Планинският лагер организиран от Национал турс се проведе с. Баня – Хотел Севън Сизънс от 29.08 до 03.09. 2022 г. В него участниците бяха избрани по критерий – високи постижения в обучението за 2021-2022 година и получени отличия в конкурси и състезания. Броят на лагерниците беше сто ученика във възрастова категория от първи до десети клас, за които отговаряха дванайсет ръководители от 68.СУ „Академик Никола Обрешков“: Зорница Янишевска, Мими Гатева, Мария Дорохина, Татяна Велева, Татяна Воскресенска, Първолетка Станева, Маргарита Василева, Ивелина Колова, Наджи Хаджиева, Красимира Рачева, Десислава Стоевска и Бояна Нолчева.

Seven Season Hotel се превърна в наш дом за 6 кратки дни. Уютният комплекс се намира в Разложката долина, по средата на пътя между гр. Банско и с.Баня. сред красивата природа на Пирин планина и далеч от градския шум и забързаното ежедневие.

Закритият и откритият минерални басейни с постоянен приток на минерална вода с температура 33 градуса бяха любимо място за игра и отдих. Аниматорите от Национал турс – Марио и Венци се грижеха за безопасността, организацията и забавленията на лагерниците, не само при басейна и в провеждането на екскурзиите до атракции и музеи, но и всяка вечер в организираните от тях весели игри и дискотеки в хотела.

Програмата на лагера беше изключително богата, включваща интересни атракции и посещения на културно-исторически забележителности в района на гр.Банско и гр.Разлог.

Първият ден в гр. Разлог проведохме пешеходен преход и разходка по хълма Голак – с гледка към три планини. Хълмът “Голак” над Разлог е обичайно и посещавано място за разходка и отдих от гостите на града, желаещи да видят Разложката котловина “в шепата си”. Насладихме се на необятната гледка на планините Пирин, Родопите и Рила. Еко алеята “Стъпалата” в м. “Голак” с 54 места за отдих и почивка и 30 места за наблюдение, беше предизвикателство за физическата издръжливост на участниците, но всички се изкачиха до върха, за да преодолеят последното предизвикателство атрактивната 12-метрова кула за съзерцаване на Пирин, Рила и Родопите. Научихме интересни факти за озеленяването на хълма и нагледно видяхме как обектите от географската карта оживяват пред нас в реалния си мащаб – трите планини в пресечната си точка.

На втория ден посетихме гр. Добринище и атракционния въжен парк „Не се отказвай“ създаден от планински клуб България, където участниците трябваше да докажат своята упоритост, смелост и воля в преодоляването на нелесните препятствия, като истински планински катерачи. Най-забавно беше спускането на финала по 35 метровия въжен тролей.

На третият ден отново бяхме гости в конна база Периволас с.Бачево. Там сме в Рила, а виждаме Пирин пред себе си. Тази гледка ще послужи за фон на конниците, които яздят в кръг своите коне. Конниците са нашите лагерници, развълнувани до възторг от досега си с тези изключителни същества- конете. Ето така са се придвижвали в миналото предците ни, още една илюстрация от учебника по история се превръща в лично преживяване.

На следващия ден отново сме по следите на миналото и се потапяме в бита на българина от стари времена, като се обличаме в народни носии, месим хляб и плетем гривни на гости на баба Дешка в село Горно Драглище. Дъждът не е пречка да пеем народни песни и да играем хоро в двора на къщата. Накрая си хапваме от вкусната постна баница на домакинята ни.

В последния ден посещаваме гр. Банско люлка на българщината през Възраждането, родно място на множество видни личности. Разхождаме се по калдъръмените улици, разглеждаме старите къщи, попиваме духа на българското. Посетихме уникалната църква Св.Троица – емблематична за гр.Банско- отразяваща величието на възрожденския дух със своите стенописи и архитектура. Посетихме и музея на Паисий, където видяхме възстановка на килията от Хилендарския манастир, в която е написана „История славянобългарска“ и точно копие на параклиса на Атон построен с дарение от брата на Паисий. Посетихме и Веляновата къща-музей с неповторимите и изрисувани стени от Велян Огнев – художник, уникална за времето си личност. Децата научават, че това е къща крепост с подземия и тайни тунели. Борбата за освобождение е била мисия подготвяна старателно и дълго от най-видните за времето си българи. Докосваме се до миналото чрез личното пространство на едно жилище. Купуваме сувенири и подаръци. Заедно сме в търсене на истината за миналото.

Отпътуваме към дома доволни и обогатени с преживяванията си. Заредени от емоцията на нови приятелства, получили здраве от топлата минерална вода в басейна и чистия планински въздух, от усещането, че заедно можем повече- да се забавляваме, да търсим истината за миналото, да преодоляваме трудности. Рила, Пирин, Родопи, Банско, Разлог, Добринище, вече не са скучни имена върху географската карта. Бит и култура на българите от Възраждането, отец Паисий, няма да бъдат просто илюстрация от учебника по история, а лично преживяване на спомена за срещите тук.

Да се свързваме със света и другите помага на нас да се свържем сами със себе си. Да се огледаме в очите на приятеля до нас, да делим масата, стаята, живота си в разбирателство – безценни уроци, които вярваме, че нашите ученици ще продължат да усвояват успешно занапред.

Ние учителите участвали в реализирането на проекта, вярваме, че подобни прояви спомагат изключително ефективно за социалното и индивидуалното съзряване на учениците, за изграждането на сплотена училищна общност, за възпитаване на дух на родолюбие и любов към природата. Очакваме с нетърпение отново да бъдем заедно на път.