„Отново заедно“ в к.к Пампорово – 01.11 – 06.11.2022г.

Отново заедно с Национал турс, но този път в Родопите през есента. Тук в нежната прегръдка на планината, сред пъстротата на листата и свежия боров въздух, имахме изключителната възможност да преживеем шест щастливи дни в уюта на хотел „Камелия“ в к.к Пампорово.

В националната програма взеха участие 150 ученици, избрани по следния критерий – „ Висока мотивация за учене и участие в училищния живот“. Те бяха под ръководството на 15 учители – главен ръководител – Мария Дорохина, зам.- ръководител Албена Новкова, Бояна Нолчева, Констанс Хесапчиева, Деница Богданова, Наджи Хаджиева, Татяна Воскресенска, Мими Гатева, Зорница Янишевска, Красимира Рачева, Татяна Велева, Маргарита Василева, Ивелина Колова, Първолетка Станева и Христина Дичева. Програмата на лагера беше изпълнена с емоционални и вълнуващи моменти, с впечатляващи места, които посетихме.

Първата спирка от нашето невероятно приключение беше Бачковският манастир. Пазител на традицията и историята, манастирът ни плени с неповторимата си атмосфера. Тук се поклонихме пред чудотворната икона на Богородица, чухме легендата, която разказва, че именно тук е преживял последните си дни в заточение св. Патриарх Евтимий, насладихме се на изяществото на стенописите в храма, видяхме редки растения, растящи в двора и дори чухме „говора“ на пауните, отглеждани там от монасите. Отнесохме със себе си благословията от докосването до това място.

В същия ден се настанихме в хотел „Камелия“, който стана наш дом в следващите дни. Там ни очакваха просторните уютни стаи, басейн, площадка за игри, ресторант с уникално вкусна храна и най-вече гостоприемството на нашите домакини, чието внимание и грижа беше искрено и белязано с пословичната доброта на родопчани.

В ден втори, с отличната организация на нашите неуморни партньори от Национал турс – Стефан, Димитър и Йоан, предприехме поход до връх Снежанка. Усилията ни бяха увенчани с награда, не материална, а такава, която стопли сърцата ни – гледката към Родопите от високия връх на кулата Снежанка. Изключително вълнуващо за всички беше да се уверят каква красота притежава природата на България – развълнуваното море от извивки, обагрени в цветовете на есента от птичи поглед – незабравимо!!!

Ден трети ни очакваше с ново предизвикателство – Обсерваторията в Рожен. Имахме възможността да се издигнем още по-високо към звездите и небето. Научихме как работи най-големият телескоп на Балканския полуостров, какво търсят астрономите, как е устроена Вселената, от която сме част и ние.

Вечерта, вдъхновени от посещението си, наблюдавахме от прозорците си съзвездията в нощното небе. Ярките и големи звезди тук се виждат по различен начин, не случайно Обсерваторията е построена на това място. На връщане към хотела се разходихме из гр. Смолян – мястото, където легендите оживяват. А в края на този ден, на специално организираната киновечер, децата се насладиха на прожекцията „Космически забивки“.

В ден четвърти посетихме с. Широка лъка – място, пазител на фолклора и традициите. Разходихме се из уличките, научихме, че тук се намира училището, в което талантливи ученици се обучават в свирене на народни инструменти и народно пеене. Селото се свързва и с личността на Капитан Петко войвода, защитник на Родопите, оставил незаличима диря в историята. Докоснахме се до бита на българите в миналото при посещението на Етнографския музей и църквата “ Успение Богородично“. Закупихме си сувенири – музикални инструменти. Те вдъхновиха част от лагерниците да направят свой оркестър и да изпълнят народна песен на „Вечерта на талантите“.

В ден пети посетихме пистите на Пампорово и близкия микроязовир. Ден за приключения и награди! Бяха проведени щафетни игри, футбол, дартс, игри на волята, волейбол, викторина и ежедневните забавления в басейна. А вечерта продължи с вълнуващата вечер на талантите – фокуси, имитации, песни, танци, необикновено модно ревю, за което участниците получиха много вълнуващи награди. Както всяка вечер шоуто завърши с дискотека.

Шестият последен ден беше дъждовен. Природната картина отрази като огледало настроението ни. Не искахме да тръгнем към София, не ни се искаше да се сбогуваме с тази приказка, не можехме да се откъснем от силната любяща прегръдка на планината, но уви, куфарите бяха натоварени в автобусите и ние потеглихме напред.

Пътят преди да ни отведе до дома, мина през последната спирка от нашата програма – Музеят на авиацията в Крумово –

стремежът на хората към високото, към полет и овладяването на Космоса с нов прочит. Научихме много за историята на самолетостроенето в България. Докоснахме се до истински самолети, до скафандъра и космическата капсула, с която е летял първият български космонавт Георги Иванов. Видяхме богатата музейна експозиция с реликви от войните, макети на самолети и документи. Имената на улици и булеварди от нашия квартал оживяха в снимките на Димитър Списаревски, професор Цветан Лазаров и други велики българи. Всичко научено там ни накара да изпитаме гордост и преклонение към славата на България.

Бяхме отново заедно, заедно в изследването на височините – от приказните гледки към планината, през височините на звука от гайда, през спускането по пистата на Пампорово и лъкатушещите завои на пътя, през насоченото око на телескопа в Рожен към необятните тайни на Космоса, през железните криле на самолетите в Крумово до полета на търсещия знания и красота дух.

Завърнахме се окрилени, обединени и готови да създаваме нови, незабравими спомени ОТНОВО ЗАЕДНО!!!