Конкурс „Най-оригинално коледно дръвче, украсено с рециклирани материали и играчки“

Кои са победителите в конкурса за най-оригинално украсено коледно дръвче с рециклирани материали, който Столична община организира сред учениците в края на миналата година.

На първо място е проектът на Професионалната гимназия по дизайн “Елисавета Вазова”. На второ място са отличени 3.в клас от 68. СУ “Акад. Никола Обрешков”, а на трето място – 75. ОУ “Тодор Каблешков”.

Те бяха избрани от общо 46 проекта от столични училища в конкурса за „Най-оригинално коледно дръвче, украсено с рециклирани материали и играчки“, организиран от направлението екология на земестник-кмета на Столична община Десислава Билева. Победителите са избрани от жури с представители от Столична община – дирекциите “Образование”, “Зелена система, екология и земеползване” и Регионалното управление по образование – София. Конкурсът е продължение на кампанията на Столична община за поставяне на кошчета за разделно събиране на отпадъци в училищата и цели да насърчи екологичното отношение към природата и града, в който живеем.

Източник: Stolica.bg

Как постигнахме това?

След ” Черен петък” през ноември месец в повечето домакинства има много кутии от купени продукти на намаление. Учениците имаха за задача да донесат всички товарителници от куриерски услуги, които няма да са нужни за техните семейства.
Всяко дете донесе празна картонена кутия с различни размери и големина. Така непотребните кашони от нов хладилник и пералня се превърнаха в дърво и камина, а на всичките товарителници, беше използвана бялата им страна за направата на макети за къщички, които учениците от 3.в клас сами оцветиха, изрязаха, залепиха и декорираха. Мини елхичките на коледното дърво също са от хартия и са изработени от учениците по време на часовете по ” Технологии и предприемачество”. По програма елхичките трябваше да са на коледни картички. Децата сами решиха да ги поставят на дървото, за да бъде по ” реалистичен” коледеният град. Разполагаха с розови и зелени листа, както и коледни стикери за допълнителна изработка на коледни картички в часовете по ” Занимания и интересни”. Третокласниците организираха състезание помежду си за сръчност и най-оригинално украсена къщичка. Увеличихме двойно бройката на къщичките, която беше по първоначален замисъл. Използвахме зелена и розова хартия за още направата на още къщички. Стикерите се залепиха за хартиена стойка от картон и бяха разпръснати по дървото. Под коледното дърво са опаковани също ненужни кутии от различни продукти. Декорацията на светещите тела е решение на учениците. Единствените играчки, които НЕ са от рециклирани продукти и ще останат за другата година са 4 светещи къщички подарени за нашето по-различно дърво.