На 04.04. и 05.04.2023г. в STEM центъра – зона природни науки се проведе ролева игра на тема: „ Да посрещаме гости от Азия“ – Япония, Индия, Саудитска Арабия, Китай, Русия и Индонезия.

Азия е континент, известен с богатото си културно наследство и разнообразие. От извисяващите се Хималайски планини до буйните тропически гори на Югоизточна Азия, тази огромна суша е дом на множество култури, всяка със своя уникален набор от обичаи, вярвания и традиции.

Учениците от шести клас представиха уникалните традиции и обичаи на страните пред ученици от начален етап както следва:

6 „б“ – 2 „а“ клас
6 „в“ – 3 „г“ клас
6“а“ – 4 „г“ клас

Чрез този урок те придобиха по-задълбочено разбиране за красотата и богатството на азиатските култури. Това може да помогне за насърчаване към съпричастност, уважение и толерантност към другите.

Япония

Япония – страната на изгряващото слънце, има древна култура и е сред водещите икономически сили в света. Кимоно: традиционна японска дреха, Самурайски мечове: Това са емблематични оръжия, използвани от японски самурайски воини. Те са високо ценени и се считат за произведения на изкуството.

Чаена церемония

Японската чаена церемония е традиционен ритуал, който включва приготвянето и сервирането на зелен чай матча.

Индия

Индия е страна с различни култури, традиции и езици. Има богата история и е родното място на различни религии като индуизъм, будизъм. Страната е известна и със своята пикантна кухня, цветни фестивали и сложни занаяти.

Национални символи -> лотос, тигър и паун

Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия заема по–голямата част от Арабския полуостров и е най–голямата и най–богата страна на Близкия изток и водещ производител на нефт в света.

Кафето е важна част от саудитското гостоприемство и често се сервира на гостите, обикновено с фурми.

Китай

Китай е най – голямата по население страна в света.

Национални символи -> дракон и панда

Танцови костюми на дракон и лъв: Тези цветни и сложни костюми се носят по време на традиционни танци, които се изпълняват по време на фестивали и празненства.

Русия

Русия е най – голямата държава по площ в света. Името Русия произлиза от Рус – средновековна държава, населена предимно с източни славяни. Традиционни за всяко руско семейство са самоварът /за приготвяне на чай/, матрьошките, големите кожени шапки, Чебурашка – известен герой от детската литература и анимация.

Индонезия

Религията играе важна роля в индонезийската култура, като ислямът е доминиращата религия, следвана от християнството, индуизма и будизма. Страната е известна със своята религиозна толерантност и хармония между различните религиозни общности.

Изготвил: Светлана Янева