В света на лего роботиката! Втора партньорска среща по НП “Иновации в действие” с домакин СУ “Цар Симеон Велики” – град Видин

В периода 3. – 5. май 2023 г. 68.СУ „Никола Обрешков“  участва във втората партньорска среща по НП „Иновации в действие“ в СУ „Цар Симеон Велики“-  град Видин. В мобилността се включиха и екипите от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“- град Якоруда, ОУ „Васил Левски“- село Караджово, област Пловдив.

В първия ден от партньорската ни среща СУ „Цар Симеон Велики“  представи своята иновация „ЛЕГОритъм“ с използване на образователните решения на LEGO®EDUCATION- конструктори и Skratch програма за програмиране, в мултидисциплинарни уроци с проектно- и проблемно-базирана концепция в направление STEAM.

На 4. май нашите ученици се потопиха в света на роботиката и взеха участие в открит урок „Рециклираща сортираща машина“ с LEGO SPIKE prime. Успяха да покажат своите познания по компютърно моделиране, английски език, математика и човекът и природата. Участниците демонстрираха умения за решаване на проблеми, работа в екип за изграждане на състезателен робот и критично мислене.

Ученици от подготвителната група, 1. и 3. клас представиха съвместен открит урок по безопасност на движението по пътищата и направиха нагледни демонстрации с LEGO® Education WeDo 2.0. Участниците демонстрираха своите умения, учителите-разнообразни интерактивни подходи.

След дългия и емоционален ден учениците ни посетиха средновековната крепост „Баба Вида“. Тя е крепост-музей, отворен за посещения от 1958 г., паметник на културата с национално значение от 1964 г., в списъка на Стоте национални туристически обекта на БТС.

                Последният ден  започна със  „Забавна химия“. Учениците от 11.клас  с профил „Природни науки“ показаха на гостите чрез експерименти как изглежда „пастата за зъби на слона“ и извикаха „духа от лампата на Аладин“. След това учениците участваха в играта „Стани химик“, където имаха възможност да покажат своите знания и бързина. Въпросите бяха съобразени с  учебното съдържание по човекът и природата в 5. и 6. клас в раздел химия.

В последния ден участниците в партньорската среща по НП „Иновации в действие“ бяха наградени от директора на СУ „Цар Симеон Велики“ госпожа Ирена Гъркова.