НП „България – Образователни маршрути“, гр. Царево, 18.08.-22.08.2023г.

През месец август ученици от 68.СУ „Академик Никола Обрешков“ взеха участие в Национална програма „България – Образователни маршрути“, насочена към провеждането на образователни маршрути с цел активно учене и извън училище. В нея се включиха 80 ученици от начален и прогимназиален етап. Те бяха под ръководството на 8 учители с главен ръководител Мария Дорохина и ръководители – Деница Богданова, Христина Дичева, Констанс Хесапчиева, Първолетка Станева, Таня Симеонова, Татяна Димитрова и Антон Антонов.

Морският лагер се проведе в периода 18.08.-22.08.2023г. в град Царево в партньорство с ТА „Национал Турс“.

През първия ден на нашето вълнуващо пътуване посетихме Морската градина в Бургас – сърцето на този град. Създадена с първия план за развитие на Бургас през 1891 година. Учениците посетиха Пантеона, Морското казино, от което се разкрива целия Бургаски залив, открита сцена „Охлюва“, Летния театър, Флората. Преминаха по Бургаския мост и главната алея, която днес познаваме като “Алея на възрожденците“. След приятните емоции и красивите гледки в Морската градина отпътувахме към град Царево. Там се настанихме в хотел „Primea Beach Residence“, намиращ се на просторния и атрактивен плаж Нестинарка и от който се открива чудесна гледка към живописния залив. Неговите просторни и уютни стаи станаха наш дом в следващите дни. Вечерта премина в приятна познавателна разходка из центъра на града.

Ден втори започна на плажа. За игрите на плажа и сигурността в морето се погрижиха представителите от „Национал Турс“ – Стефан и Никола. Учениците се включиха в състезание за най-голяма пясъчна фигура, свързана с нашето училище. Креативността и работата в екип направиха оценяването почти невъзможно. В следобедните часове имахме свободно време за плаж, игри и забавления – възможност за социализация и общуване на учениците от различните класове и учителите извън училищната и семейната среда, което допълнително сплоти групата и създаде прекрасни приятелства и преживявания. След вечеря отново се отправихме към град Царево за една приятна разходка по залез, изпълнена с много емоции и звънкия смях на децата. Насладихме се на летния бриз, вперили поглед в хоризонта. Там, където само светлината на примигващия морски фар разделя небето и морето.

Трети ден за групата отново започна с весели игри на плажа – плуване, плажен волейбол, диванче в морето, ходене по въже, дори и танци. Така с добро настроение се отправихме към следващото незабравимо изживяване – разходка с кораба „Робинзон“, едно истинско приключение, което ни зареди с емоции чак до следващия морски лагер. По време на разходката обиколихме и разгледахме крайбрежието на околните градове и села и красивите морски заливи, насладихме се на прекрасни гледки, видяхме делфини. Там, където Странджа целува морето!

Пътуването ни завърши под звуците на авторските песни на капитана и урок за това как се прави моряшки възел. Вечерта продължи с много танци на плажа. Специално за  учениците ни бате Стефчо и бате Ники бяха организирали дискотека под звездите.

Ден четвърти по традиция започна с игри в морето. Веселият глъч на децата огласяше плажа и настроението им се пренасяше върху околните. В следобедните часове посетихме село Резово – крайна точка на българското крайбрежие. То е най-южното населено място по българското Черноморие. Разположено е северно от устието на Резовска река, по която минава държавната граница с Република Турция. С любопитство нашите ученици наблюдаваха турския бряг, който е буквално на метри от българския. След това се насочихме към Ахтопол – море, история и природа. Разходихме се по крайморската алея с рибарския кей, насладихме се на прекрасни гледки към фара и високите скалисти брегове. С един поглед от плажа към морето вдясно видяхме скалите, а вляво – странджанския връх Голяма Папия, който в миналото е бил действащ вулкан. Посетихме и обявеното за паметник на културата Гръцко училище – самотна сграда, построена върху вдадени навътре в морето стръмни брегове. Друга спирка от нашата разходка из Ахтопол беше църквата „Св. Възнесение Господне“, която на външен вид наподобява обикновена къща, причината за което е епохата, през която е строена. Разгледахме и останки от крепостната стена, която в миналото е опасвала целия град. Като последна тази вечер беше по-различна и вълнуваща от предишните – Нептуновата вечер на плажа, която остави незабравими спомени у всеки от нас. Танцови битки, предизвикателства, песни, български народни хора, много усмивки и щастливи деца – така завършихме престоя си в хотел „Primea Beach Residence“. За финал Царят на моретата раздаде сертификати за участие в морското приключение на всички ученици и ръководители.

Преди да отпътуваме към София, се отправихме към последната спирка от нашата програма- град Созопол. В ден пети посетихме Археологическия музей, който съхранява и представя богатото културно-историческо наследство на хилядолетния град. Експозицията, разположена в няколко зали, включва над хиляда експоната в музейни модули, които визуализират историческия разказ за града и региона от края на VI хил. пр. Хр. до XVIII в. Музеят притежава най-богатата колекция от древногръцки вази, VII – III век пр. Хр., в България. Забележителни са колекциите от антични и средновековни амфори, каменни котви и оловни щокове, II – I хил. пр. Хр. След това посетихме Етнографския музей. Там учениците се запознаха с бита на българите от ΧΙΧ и XX век.Експозицията е разположена в къща „Куртиди” (Тракийски хан) – архитектурен паметник на културата от местно значение. Намира се в старата част на града. Сградата е реставрирана в автентичния си вид и предоставя изглед към живописния созополски залив. Денят ни завърши с приятна разходка по павираните улички на най-стария град на българското черноморско крайбрежие. След това уморени, но изпълнени с много незабравими спомени и емоции потеглихме обратно към София.

Национална програма “България – Образователни маршрути“ предостави невероятна възможност на нашите ученици да опознаят една далечна за тях част от България. За всички нас беше удоволствие да учим, да откриваме, да наблюдаваме, да създаваме приятелства, да преживяваме и споделяме незабравими моменти заедно.

Заредени с нови емоции, които да продължим да споделяме и през предстоящата учебна година!