Тържествено откриване на климатичен еко хъб с класни стаи на открито

На 16.10. в 68. СУ „Академик Никола Обрешков“ тържествено беше открит климатичен еко хъб с класни стаи на открито по проект на Столична община за намаляване на негативното въздействие от замърсената градска среда, създаване на по-добри условия за обучение и социализация, за развитие на екологично мислене и отговорност към околната среда.

       Присъстваха кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология г-жа Десислава Билева, представители  на Дирекция „Зелени системи“ на Столична община, зам.-кметът на район Искър инж. Юлияна Качарова и инж. Людмил Дончев.

       Изградени са три класни стаи с подвижни  магнитни учебни дъски, по протежение на оградата в част от двора са засадени над 50 л. м. жив плет от 314 бр. храсти (форзиция, спирея, физокарпус и вайгела), 9 млади фиданки от вида бреза и са изградени 300 кв. м геопластики. Предстои през пролетта да бъдат монтирани и перголи с допълнително озеленяване, за да се създаде естествено засенчване на класните стаи, за да бъдат използваеми и в по-горещите дни през учебната година.

       По време на събитието се провеждаха часове по английски език във 2.в клас с г-жа Христина Дичева, химия и опазване на околната среда в 7.а клас с г-жа Иванка Станчева и български език и литература в 11.а клас с г-жа Албена Новкова. Г-жа Йорданка Фандъкова разговаря с учениците и учителите и оцени високо техните проекти.

       „Започнахме тази специална програма за обособяване на зелени хъбове в дворовете на училищата с увеличаване на естествената зеленина като една от най-важните мерки за борба с климатичните промени и за по-добро качество на въздуха. В училищата това е много важно, за да се обучават учениците в здравословна среда и да се възпитават в отношение към екологията и околната среда – съчетание на зелени с образователни политики“, коментира при откриване на споделеното зелено пространство г-жа Фандъкова. „В двора има засадени дървета, храсти по оградата, които като пораснат ще бъдат естествена преграда от големия булевард и, разбира се, тези класни стаи на открито, както видяхме днес, се харесват от учителите и учениците. Знаете, че започнахме обсъждания с училищните ръководства и обществените съвети за отваряне на училищните дворове. 68.СУ има отворен училищен двор и в събота и неделя се ползва от живеещите. Превръща се в парк – среда, в която хората могат да почиват, да се забавляват, децата да играят“, каза още г-жа Фандъкова. Тя посочи, че директорът на училището г-жа Румяна Парцова е активен ръководител, който предприема редица мерки за подобряване на образователната среда. В момента се ремонтира басейнът на училището със средства от инвестиционната програма на МОН. Предстои изпълнение на енергийна ефективност на сградата на училището, заради което районна администрация „Искър“ изготви конструктивно обследване и актуализация на техническия паспорт на училището.

        „Нашият интерес към този проект не е случаен, а продължение на STEM ориентацията на 68. СУ по отношение на прилагане на проектно-базираното и проблемно-базираното обучение и интегративният подход. През 2023г. потвърдихме иновативния си статут  с въвеждането на иновативния предмет „Природа и дигитален свят“. Построихме по Националната програма на МОН  „Изграждане на училищна STEM среда“  STEM център по Природни науки, изследвания и иновации „Рене Декарт“, който се простира на 604 кв. м. Наскоро имахме STEM събитие с гости от Франция – експерти от Академията в Бордо“, каза  г-жа Румяна Парцова. И добави, че откритите класни стаи в двора на училището са обвързани със STEM ориентацията на иновативното 68. СУ.

        След тържественото разрязване на лентата, Биляна Цветкова, ученичка от 6.б клас  поздрави г-жа Йорданка Фандъкова и останалите гости с прекрасното си изпълнение на песента „Оставаме“ от българския филм “Оркестър без име”.