Открит урок по религия за деня на св. Йоан Рилски

На 19. октомври в столичното 68 СУ „Академик Никола Обрешков“ в кв. Дружба-2 се състоя тържество по повод 22-рата годишнина от създаването на кабинет по религия в него. Датата на честването не беше избрана случайно. Кабинетът носи името на св. Йоан Рилски Чудотворец и паметта му в училището се отбеляза като специален празник.

Тази учебна година бяха възстановени занятията по религия в училището и затова в празничния ден директорът на училището г-жа Румяна Парцова  организира открит урок по религия за учениците от началния етап. Той беше представен от Силвана Павлова, новият учител по религия в училището и преподавател по жестомимичен език в Богословския факултет на Софийския университет.

Празникът в столичното училище, който се проведе в актовата зала, започна с водосвет, извършен от прот. Лазар Георгиев от храм „Св. Георги“ в кв. Горубляне. Свещеникът поздрави училищното ръководство, учителите и учениците с празника на св. Йоан Рилски Чудотворец и подари икона на чествания светец за кабинета по религия. Отец Лазар поздрави г-жа Парцова за подкрепата, която предметът религия има в повереното й училище и пожела това да продължава и в бъдеще. Директорът от своя страна благодари на свещеника за духовната грижа и доброто сътрудничество. Тя разказа на учениците за кабинета по религия, който е един от първите не само в София, но и в страната, и който е превърнал 19. октомври в празничен ден за тяхното училище.

След това г-жа Парцова даде думата на Силвана Павлова, която представи презентация, посветена на житието на св. Йоан Рилски и почитта на Православната църква към него. Г-жа Павлова заинтригува малките ученици с увлекателен разказ и подбрани изображения, които потопиха всички в залата – и деца и учители – в атмосферата на житието. Чрез тропара на празника те се докоснаха до църковната музика, която за част от присъстващите беше напълно непозната.

В края на занятието отец Лазар отново поздрави учениците с празника на св. Йоан Рилски и им напомни, че ние го почитаме и като закрилник на България. Той раздаде на децата по една икона на светеца с благословение от празничния ден.

След това отец Лазар поръси кабинета по религия със светена вода и благослови началото на учебната година като пожела здраве и успех на учители и ученици. В кабинета бяха въведени първокласниците, които за първи път ще изучават религия.

От тази година 68 СУ е едно от базовите училища на Богословския факултет на СУ, където ще се обучават бъдещите учители по религия. Затова гост на празника в 68 СУ беше и гл. ас. д-р Полина Спирова, която провежда хоспитирането и практиката на студентите. След открития урок тя обсъди с г-жа Парцова параметрите на сътрудничеството и правилата, по които ще се провеждат наблюденията и практиката на богословите в училището, както и съвместните инициативи, свързани с преподаването на предмета религия.