НП „ БЪЛГАРИЯ – ОБРАЗОВАТЕЛНИ МАРШРУТИ”
гр. Велинград , хотел „Селект“ 06.09. – 10.09. 2023г.

В периода 06.09. – 10.09.2023г. ученици от 68. СУ „Академик Никола Обрешков“ взеха участие в НП „България – Образователни маршрути“. В нея се включиха 40 ученици от 8., 9., 10. и 11. клас. Те бяха под ръководството на 4 учители, с главен ръководител Албена Новкова и ръководители Цветомила Коева, Бояна Нолчева и Лилия Андонова.

С партньорството на ТА „ Национал Турс“ екскурзията се проведе в гр. Велинград – СПА столицата на Балканите.

В деня на Съединението, 06. 09., нашето пътешествие започна с посещение в парк-остров „Свобода“ , гр. Пазарджик. Учениците се разходиха из парка и бяха впечатлени от разнообразните обитатели на зоопарка – тигри, сърни, елени, маймуни и др. Разходката продължи сред фигурите на динозаври и люлките, вдъхновени от световноизвестни художници. Срещнаха се с Малкия принц, Ян Бибиян, Пепеляшка и други приказни герои. Направиха си снимки на паметника на Алеко Константинов и продължихме с пътешествието си.

Пристигнахме във Велинград и се настанихме в СПА хотел „Селект“. Тук ни посрещнаха сърдечно, в уютни стаи, с голям минерален басейн, джакузи, футболно и тенис игрище, фитнес. Вечеряхме във външния ресторант с гледка към магичната Родопа планина.

Следващият ден беше дъждовен и прекарахме деня с игри, фитнес и в релакс зоната.

Нашето пътешествие продължи с посещение на най-големия карстов извор в България – Клептуза – мистичното кътче на Родопа планина. Насладихме се на богатата и разнообразна флора и фауна. Повозихме се на водни колела, отидохме до параклис „Св. Илия“, видяхме тракийско култово светилище и научихме, че територията на езерото се пресича от 24 паралел и 42 меридиан. Разходката ни съвпадна с празника на Рождество Богородично и на път към параклиса, сгушен под връх Клептуза и връх Просце, срещнахме Калина, с помощта на която Димитър Петров и Мартин Варсанов биха камбаната. Под слънчевите лъчи разходката ни се превърна в духовно преживяване.

Нашата разходка продължи следобед като се отправихме към село Дорково и крепостта „Цепина“. Още от пътеката, която води към крепостта, започнаха да се откриват красиви панорамни гледки. След 10 – 15 минути ходене стигнахме до зидовете на крепостта. На хълма видяхме останки от крепостни стени, дворец в руини, основи от църкви, няколко водохранилища. Панорамната гледка, която се разкрива към Родопите и Рила, ни остави без думи. Освен крепостта, в село Дорково посетихме още едно интересно място – музей „Плиоценски парк“. В музея учениците чуха интересни факти за находките и видяха останки от животни – мастодонти от времето на плиоценската епоха. Възстановеният овернски мастодонт ни впечатли с реалните си размери и сред пресъздадената палеоландшафтна обстановка – растителност, животински свят и особености на местообитанието, учениците се потопиха в епоха, започнала преди 5,3 млн години.

Ден пети, последен от нашето пътешествие, малко тъжни, си тръгнахме от хотела, събрали в себе си незабравими изживявания и прекрасни моменти. Спряхме за кратка почивка в един от най-красивите планински курорти – Цигов чарк. Отидохме до брега, където се насладихме на красотата и величието на язовир Батак.

Последната ни спирка бе град Батак – вратата на Родопите! В Батак има много исторически забележителности, но най-спираща дъха е църквата – костница „Св. Неделя“. Учениците видяха костите на загиналите в Баташкото клане, следите от куршуми и кръв. Хвърлиха монети в кладенеца, изкопан от майките с голи ръце, за да намерят вода за своите деца. В Историческия музей видяхме историята, съхранена от Античността до наши дни – документи, предмети, паметната стена с имената на загиналите мъже, жени и деца в Баташкото клане.

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?“ – гладно, босо и измръзнало момче от Батак, увековечен в знаменитото стихотворение на Вазов, ни изпраща като горди българи, почувствали историята жива.

Огромни благодарности към ТА „ Национал Турс“ и нашия аниматор Никола Пицев, които превърнаха поредната ни екскурзия в пътешествие, изпълнено с незабравими моменти и преживявания.

С нетърпение очакваме нови приключения, емоции и спомени към бъдещето!

До нови срещи!