Първа партньорска среща по НП „Иновации в действие“ с домакин 7. СУ „Кузман Шапкарев“, град Благоевград

В периода 17. – 19. април 2024 г. 68.СУ „Никола Обрешков“  участва в първата партньорска среща по НП „Иновации в действие“ в 7. СУ „Кузман Шапкарев“, град Благоевград. В мобилността се включиха и екипите от неиновативните училища СУ  „Иван Николов Момчилов,” град Елена и 4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“, град София.

В първия ден от партньорската ни среща, на входа на залата за събития  домакините от 7. СУ „Кузман Шапкарев“ ни посрещнаха с хляб и сол. Гостите бяха поканени да отговорят на въпроса“ Какво от миналото и настоящето бихте взели със себе си в бъдещето?“ След обобщаване на резултатите стана ясно, че 70% от анкетираните учители и ученици биха взели със себе си семейството и близките си, 20% – новите технологии и изненадващо за всички нас 10% ще вземат виртуалната валута биткойн. 7. СУ представи своята иновация и отправи музикален поздрав към гостите. Всяко училище се презентира с кратък видео клип. В двора на училището домакин, партньорите в иновационната среща засадиха японска вишна, символизирайки свързаността на корените със земята, връзката с миналото и с това откъде произхождаме, но и с бъдещето. Подобно на тази символика е и приятелството между четирите училища, свързано със споделени преживявания и иновации. Всички гости присъстваха на интерактивен STREAM урок на тема „Гората“, авторска разработка на петима учители по различни предмети, представена от ученици, в ролята на учителите си.

На 18. април наблюдавахме мултидисциплинарен урок на тема: „Човекът през калейдоскопа на времето“. С интерес проследихме презентацията на домакините от 7.СУ за изкуствения интелект на тема: „Философия и изкуствен интелект“.

С голямо вълнение, възпитаниците ни се присъединиха към мултимедийната игра „Научно пътешествие”. С участието си в тази иновативна игра, те не само разшириха своите знания в областта на науката, но и искрено се забавляваха. Научното пътешествие  провокира  интереса на участниците към научните дисциплини и  техните познавателни способности. Всички участници проявиха амбиция и усърдие в решаването на задачите.

Предизвикателство за учениците от 68.СУ беше дебатът на тема: „Естествен срещу изкуствен интелект“. Той се проведе в три кръга:

1.кръг: Защитават избрана теза
2.кръг: Решават казус
3.кръг: Отговарят на въпроси на противниковия отбор и публиката.

Природа и дигитален свят“ е и името на нашия иновативен предмет. Ето защо учениците от 68.СУ „Никола Обрешков“   избраха да защитят тезата „За естествения интелект“. Те дебатираха срещу отбори от 7. и 9. клас. След интензивни рундове на аргументация, казус и отговори на въпроси от другите отбори, жури и публика, възпитаниците на 68.СУ с гордост спечелиха ПЪРВО МЯСТО- Сиана Левичарова, Ивет Бунчева, Виктор Вангелов от 6.а клас и Радослав Парушев от 5.а клас. Ангажираността и интересите на нашите ученици към научното състезателното пространство, аналитичните умения, комуникационните способности и умението да се справят с предизвикателства бяха ключови за тази победа. Нашият успех в този дебат отново подчерта значението на критичното мислене и способността да се изразяваме ясно и убедително.

Развълнувани и емоционално заредени от втория ден на нашето посещение в Благоевград  се запознахме с прелестната красота на парк Бачиново. Паркът с езерото е една от най-популярните дестинации в района, привличащ посетители с прекрасната си природа и палитра от възможности за отдих и спорт. В парка се срещат разнообразни видове растения, дървета и животни. Той е дом на множество птици, както и на редки растения.

В последния ден, участниците в партньорската среща по НП „Иновации в действие“ от 68.СУ участваха в  едно незабравимо приключение, посещавайки парк „Рила” край град Дупница, разположен върху площ от 280 дка. През територията му преминава река Бистрица, над която са изградени 38 моста. Над парка се намира параклисът „Света Петка“. Всички имахме възможността да се любуваме на природната красота на този регион, да разгледаме различни видове растения и животни, както и да научим интересни факти за околната среда.

Поздравления към всички участници в партньорската среща по НП „Иновации в действие“  и благодарности за тяхната ангажираност и усилия!